Een beter project door middel van management tools

Als project manager kom je dagelijks verschillende uitdagingen tegen. Soms komen er lastige projecten aan bod die net wat meer tijd in beslag nemen dan je van te voren had verwacht. Toch moet het gewone werk wel doorgaan. Er rust veel verantwoordelijkheid op je schouders en jij moet er voor zorgen dat alles uiteindelijk goed op zijn pootjes terecht komt. Gelukkig kun je als project manager je werk tegenwoordig iets vereenvoudigen door middel van project management tools. Hierdoor kun jij je tijd besteden aan werk dat je echt leuk vindt en maak je het werk een stuk simpeler.

Welke tooling is er dan?

Als project manager kun je kiezen uit verschillende features om jouw werk een stuk gemakkelijker te maken. Zo kun je gebruik maken van een rapportage feature. Hierin breng je klant op de hoogte door middel van korte rapportages. Zo weet de klant duidelijk wat er speelt. Indien je dit volledig zelf zou moeten doen zou het veel meer tijd kosten dan wanneer je over een feature beschikt die dit voor je bijhoudt. Ditzelfde geldt voor urenregistratie. Uren schrijven is nooit leuk om te doen, maar door middel van tooling kan het wel een stuk gemakkelijker en nauwkeuriger gedaan worden.

Overzicht is het halve werk

Door het gebruik van tooling houdt jij je werk overzichtelijk en wordt het bij houden van projecten vereenvoudigd. Echter, is dit geen garantie voor een succesvol project. Het is belangrijk om een goed team samen te stellen, waarbij de taken goed verdeeld zijn over het team. Na de taakverdeling is het verstandig om te blijven monitoren hoe het gaat en of alles nog steeds duidelijk is. Zo zou je bijvoorbeeld een wekelijkse teammeeting in kunnen schieten, waarin iedereen een korte update geeft over het verloop van de werkzaamheden. Op deze manier blijf jezelf goed op de hoogte van alles wat er speelt en kun je ondersteuning bieden als dat nodig is.

Sta open voor nieuwe ideeën

Gedurende je carrière als project manager wen je jezelf wellicht wat manieren of routines aan. Het verleden heeft bewezen dat deze maniertjes meestal goed werken en het is dan ook logisch dat je bij het volgende project weer via deze weg te werk wilt gaan. Probeer vooralsnog open te staan voor nieuwe ideeën en mogelijkheden en biedt je teamleden ook zeker de mogelijkheid om input te leveren. Je team kan veranderen en geen enkel project is het zelfde.

Al met al, kan tooling een goede ondersteuning bieden voor jouw projectmanagement, maar spelen jouw persoonlijke eigenschappen als project manager vooralsnog een belangrijke rol.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top