Mogelijkheden ontwikkeling apps groeit

Het komt nog steeds voor dat bedrijven enkel native mobile apps ontwikkelen. Dit zijn applicaties specifiek voor een platform gemaakt (bijvoorbeeld voor Android of iOS). In principe is de ontwikkeling van dit soort apps prima, maar vandaag de dag zijn er diverse mogelijkheden waarmee je applicaties kan ontwikkelen die op meerdere platformen kunnen functioneren. Onder de streep kan dat een enorme besparing op de ontwikkeltijd en ontwikkelkosten opleveren.

Native mobile apps en hybride apps

Zoals gezegd zijn native mobile apps voor een specifiek platform ontwikkelt. Hybride apps zijn het tegenovergestelde: ze kunnen op verschillende platformen functioneren zoals Android en iOS. Hybride applicaties kun je zien als een website die de vorm van een app heeft. Daardoor lijkt het bij het gebruik alsof je een website op je mobiele browser aan het bekijken bent. Niet de ultieme appervaring.

Verschillende ontwikkelplatformen

Naast native mobile app development, kun je de tools waarmee je apps kunt ontwikkelen in meerdere categorieën indelen:
1. React Native
2. Low code tools
3. Xamarin
4. Do it Yourself
5. Cordova Based tools
Omdat iedere app weer anders is, is er geen platform dat ‘standaard’ de beste keuze is. Ieder platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk dat je, voordat je een platform kiest, jezelf een aantal vragen stelt.

Op welk platform is mijn doelgroep actief?

Stel dat je doelgroep voornamelijk bestaat uit mensen die een iPhone hebben. In dat geval is de keuze voor een native app zo gemaakt. Het grote voordeel van native, is dat je technisch gezien een applicatie krijgt die meestal beter presteert dan een hybride app. Doordat je voor een specifiek platform kiest, kun je bovendien gebruik maken van de laatste functionaliteiten van het gekozen platform.

Wat is de strategie voor de app?

Wanneer je een app laat ontwikkelen, is het aan te raden om ook na te denken over de strategie die je met de app voor ogen hebt. Is het bijvoorbeeld de bedoeling om de app na verloop van tijd op meerdere platformen aan te bieden? Dan is een native app geen goede keuze en is een React Native app of Cordova based app het overwegen waard.

Aan welke eisen moet de app voldoen?

Voordat je een app laat ontwikkelen, is het belangrijk dat je goed nadenkt over de functies die hij moet bevatten. Stel dat je bijvoorbeeld in de app foto’s moet kunnen bewerken, dan kan een native applicatie mogelijk de beste keuze zijn. Blijf daarbij echter wel scherp op de toekomstvisie die je met de app hebt, bijvoorbeeld het aantal platformen waarop hij moet functioneren.
Zoals je inmiddels begrijpt, is het van belang dat je over veel zaken nadenkt voordat je de app laat ontwikkelen. Daardoor is het verstandig om advies te vragen aan een bedrijf dat zich in de ontwikkeling van apps heeft gespecialiseerd. Zo kun je voorkomen dat je het verkeerde ontwikkelplatform kiest en achteraf tegen beperkingen aanloopt waarvan je vooraf niet op de hoogte was.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top