Simulatie voor professionals met Augmented Reality
In de zakelijke wereld is er geen tijd om stil te staan, je moet vooruit kijken en op basis van nieuwe inzichten verder groeien. BIj ontwikkeling van nieuwe producten en diensten is het van belang alle fouten uit het ontwerp te halen, en daarvoor worden er vele testen uitgevoerd. Simulaties voor professionals met Augmented Reality blijken een schot in de roos, niet alleen wordt de efficiëntie tijdens het proces verhoogd, de resultaten zijn ook van hogere kwaliteit. Het is daarbij wel de kunst om te kiezen voor de juiste oplossing, anders wordt het een gimmick die niets toevoegt aan het proces. De keuze voor Augmented Reality hardware en software is afhankelijk van de sector waarin de professionals werkzaam zijn, en de doelstellingen die vooraf bepaald worden. Hoe kun je op basis van simulatie voor professionals met Augmented Reality optimale resultaten bereiken?
Hoe kun je Augmented Reality bekijken?
De komende jaren kunnen we een aantal bijzondere en innovatieve AR producten tegemoet zien. Denk aan high tech Mixed Reality brillen, en later zelfs AR en MR contactlenzen. Hoewel we ons nog aan het begin van de Augmented Reality revolutie bevinden, kunnen we op het gebied van simulatie voor professionals met Augmented Reality reeds veel bereiken. Hiervoor zijn er verschillende hardware oplossingen beschikbaar.
- AR met smartphones: Met een kamer vol professionals is de kans groot dat er net zoveel smartphones in die ruimte aanwezig zijn. Maak daar gebruik van, bied elke aanwezige persoon de vrijheid om de simulatie vanuit hun eigen perspectief te bekijken. Letterlijk, want met nauwkeurige 3D scanning is het mogelijk om met elke moderne smartphone een overtuigende AR simulatie weer te geven vanuit elk gewenst standpunt.
- AR met tablets: Het grote scherm van een tablet biedt je de mogelijkheid een Augmented Reality simulatie met meerdere personen tegelijkertijd te bekijken. Zo kan een ontwerper direct de prototypes delen met de directie, en daar live commentaar bij geven. Net zoals met een smartphone kun je ook met een tablet optimaal gebruik maken van de ruimte, Augmented Reality apparatuur is altijd draagbaar en doorgaans ook te gebruiken zonder kabels.
- AR met brillen: Hoewel smartglasses in de toekomst gemeengoed zullen zijn, is het nu nog geen dagelijkse kost. Augmented Reality brillen bieden nog een beperkte resolutie maar zijn wel erg praktisch omdat je beide handen vrij kunt houden. De Microsoft HoloLens biedt een meer “volwassen” manier van Mixed Reality beelden weergeven op basis van een draagbare headset.
Beter zicht, sneller resultaat
Professionals moeten in staat zijn snel beslissingen te nemen. Daarbij is het van belang om informatie op een duidelijke wijze te delen, het liefst op basis van visuele informatie. Niet alle stakeholders begrijpen technische taal, wanneer je een simulatie voor professionals met Augmented Reality kunt laten zien heb je direct veel tijd gewonnen. Ook wordt het eenvoudiger om samen te brainstormen, en goede ideeën direct te implementeren.
Animatie en interactie
Een 3D object dat in de ruimte zweeft maakt een presentatie al indrukwekkend, wanneer de simulatie wordt aangevuld met animatie is het effect nog overtuigender. Vaak is animatie ook van belang, wanneer men een ontwerp moet beoordelen met bewegende elementen zoals een sluis in een rivier, of de deuren van een nieuw automodel. Naast visualisatie van Augmented Reality objecten die animeren is er ook interactie mogelijk. Soms op basis van externe controllers, daarnaast is het mogelijk om met AR en MR oplossingen zoals de HoloLens van Microsoft en de Meta 2 via handbewegingen de virtuele wereld te manipuleren.
Wereldwijd communiceren
Bij een multinational worden er nogal wat Airmiles verzameld. Dat is niet meer nodig bij een simulatie voor professionals met Augmented Reality. Door live video chat toe te passen kun je nu al conference calls houden, door AR en MR in te zetten wordt het nog veel beter. Zo heeft Microsoft al laten zien dat je een persoon als hologram aan de andere kant van de wereld kunt plaatsen. Zo lijkt het alsof je met collega’s in dezelfde ruimte staat, terwijl er in werkelijkheid een afstand van duizenden kilometers bestaat. Dit bespaart niet alleen veel kosten bij presentaties, het bespaart vooral ook tijd. Engineers hoeven niet meer stad en land af te reizen om een praktijk demonstratie te geven.
AR Software op maat
Gelukkig zijn er al veel software toepassingen voor professionals die uitgebreid zijn met VR en AR functionaliteit. Daarnaast is het mogelijk op maatwerk AR apps te laten ontwikkelen. Op basis van bestaande tools en plug-ins worden de ontwikkeltijd en de kosten steeds lager, waarmee dit soort simulaties voor professionals steeds aantrekkelijker worden voor het bedrijfsleven.