Virtual reality tour laten ontwikkelen met VR software

Het fenomeen virtual reality begint ondertussen steeds meer bekendheid te vergaren in de samenleving, zelfs vooraanstaande politici en leden van de koninklijke familie zijn al gespot met VR brillen. Toch weten de meeste mensen niet hoe VR app development precies in zijn werk gaat, hoe VR software gemaakt wordt en wat een VR app ontwikkelaar eigenlijk doet. Op deze pagina proberen we meer duidelijkheid te krijgen over VR app development in het onderwijs, en ook hoe je een virtual reality tour kunt maken om reis door de virtuele wereld comfortabel te maken voor de gebruiker.

Wat doet een VR app ontwikkelaar?

Een VR app ontwikkelaar maakt software die te bekijken is met een speciale VR bril. De gebruiker kan vrij rondkijken in een virtuele wereld, op basis van de mogelijkheden en grenzen die gesteld worden door de VR software en de VR app ontwikkelaar. Omdat er diverse virtual reality platform bestaan met ieder hun specifieke mogelijkheden en beperkingen moet de ontwikkelaar met veel zaken rekening houden. Zo ziet VR software er voor een Google Cardboard met een mobiele telefoon er heel anders uit dan een applicatie voor een Oculus Rift die werkt met een snelle PC. Naast de techniek zal de VR app ontwikkelaar ook rekening houden met de behoefte van de klant. Een ultra-realistische omgeving is heel mooi, maar als er slechts een heel kleine groep beschikt over de juiste hardware beperkt dat de doelgroep aanzienlijk. Naast het creëren van een virtuele wereld worden ook de grenzen bepaald, bijvoorbeeld door een virtual reality tour te maken.

VR app development

Naast de hardware eisen is virtual reality ook een nieuw fenomeen voor de gebruiker. Je kunt niet zomaar iedereen in een virtuele wereld onderdompelen en verwachten dat ze direct aan de slag kunnen gaan. Dat verklaart ook waarom 360 video via sites als YouTube en Facebook zo goed scoren, de drempel ligt laag en dit soort VR software ligt in het verlengde van wat het publiek al kent. Dat geldt ook zeker voor een virtual reality tour, dit is een type VR software die veel gebruikt wordt in de toerisme sector en in de makelaardij. Ook bij VR apps in het onderwijs zien we veel VR tours terug. Voor een deel wordt dit format gekozen omdat de kosten voor ontwikkeling doorgaans relatief laag liggen, daarnaast is er ook meer sturing mogelijk met een virtual reality tour dan met een “free roaming” applicatie het geval is.

VR software op rails

Het grootste voordeel van VR software kan ook het grootste nadeel zijn; de vrijheid van bewegen en interactie. Wanneer je informatie wilt overdragen wil je als aanbieder dat de gebruiker de boodschap ook begrijpt, en daarvoor is een bepaalde mate van sturing vereist. Een ervaren VR app ontwikkelaar zal ook niet direct kiezen voor een applicatie waarin de gebruiker volledige vrijheid heeft, maar juist de grenzen definiëren om de gebruiker in de juiste richting te wijzen. Zeker bij VR apps in het onderwijs is dit van belang, de educatieve

waarde van de VR software zal beter zijn wanneer de student niet teveel afgeleid wordt door zaken die niet van belang zijn.

Virtual Reality tour

Bij VR app development zijn er verschillende mogelijkheden om een virtual reality tour invulling te geven:

  • Een VR tour op basis van fotografie, denk aan Google Street View.
  • Een virtuele rondleiding op basis van 360 video die met een speciale camera wordt opgenomen.
  • Een virtuele presentatie op basis van computerbeelden, bijvoorbeeld een “vlucht” door een gebouw of een machine van binnen tot aan de kleinste onderdelen.

Voor deze drie types is er de keuze uit een passieve presentatie die volledig “op rails” afgespeeld wordt. Dat geeft letterlijk meer sturing en de tijdsduur ligt vast. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid voor interactieve elementen, hotspots, aanvullende informatie en nog veel meer. Informeer bij de VR app ontwikkelaar naar de mogelijkheden.

VR Apps onderwijs

Van de basisschool tot aan universiteiten wordt virtual reality ingezet als leermiddel, vaak als ondersteunend element in een volledig lesprogramma. Bij jongere leerlingen is het van belang om korte presentaties te maken die niet te verwarrend zijn. Daarnaast zijn de ogen en hersenen van jonge kinderen nog niet volledig ontwikkeld, het is van belang dat in een korte tijd de kern van het onderwerp moet worden behandeld. Een virtual reality tour is hiervoor ideaal. Overigens kan dit ook voor oudere leerlingen een interessante vorm zijn, door de virtual reality tour uit te breiden met interactieve elementen kun je de gebruiker meer vrijheid geven zonder dat de VR software te verwarrend wordt.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top