Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/ronaldv111/domains/ictdienstenonline.nl/public_html/wp-content/themes/converio/functions.php on line 366
Cloud computing - Werken in de cloud | ICTDIENSTENONLINE.NL

Cloud computing

”Werken in een wolk” is een makkelijke definitie van de cloud. De cloud wordt door servers op het internet aangeboden, waar jij jouw bestanden kunt opslaan. De bestanden staan niet op een bepaalde computer en alle aangesloten IP-adressen kunnen gebruik maken van de bestanden in deze cloud.

Wat is cloud computing?

Cloud computing, cloud services, werken in de cloud. Allemaal woorden die steeds vaker ergens voorbij komen. Veel mensen maken hier gebruik van, maar zijn zich er niet van bewust. De cloud is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, het is overal.

Wat is cloud computing dan precies? De cloud is een netwerk dat met de aangesloten computers (IP-adressen) een netwerk vormt. Vergelijk het maar met een wolk waar allerlei computers rond zweven, die draadloos met elkaar verbonden zijn.

Cloud Computing

Cloud diensten

Een cloud provider biedt cloud diensten aan. Geen idee wat je moet voorstellen bij diensten in de cloud? Enkele voorbeelden zijn: websites en blogs hosten, muziek beluisteren  (Spotify) en films bekijken (YouTube), gegevens opslaan, -back-ups en -herstellen (Dropbox) en transporteren (WeTransfer). Voor ondernemingen worden er een drietal cloud diensten aangeboden, namelijk Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a service(PaaS) en Software as a Service (Saas).


Voordelen van de Cloud

Automatische updates

Updates worden automatisch door de cloud provider uitgevoerd, zodat de cloud up to date is met de laatste (technologische) ontwikkelingen.

Samenwerken

Uiteraard is de cloud ideaal om een breed scala aan zowel grote als kleine bestanden te delen met wie je maar wil.Daarnaast is het ook mogelijk om aan dezelfde bestanden te werken, zelfs tegelijkertijd.

Virtuele USB-stick

De bestanden die in de cloud worden opgeslagen zijn op elk apparaat en overal beschikbaar. Vergelijk het maar met een virtuele USB-stick.[/

Makkelijk & flexibel

De cloud kan eenvoudig en snel worden geïnstalleerd en aangepast aan de behoeften en wensen van het bedrijf. Door de cloud ontstaat er een hogere flexibliteit in zowel de interne als externe planning.

Zitten er dan ook nadelen aan het werken in de cloud?

Overal zitten nadelen aan, zo ook aan cloud computing. Doordat de cloud online is, is en blijft het gevoelig voor hackers. Zij kunnen een ontzettend groot aantal gegevens aan, zonder enige toestemming van jou of de provider. Het is mogelijk om accounts een hogere bescherming te bieden. Het beste is om een sterk wachtwoord aan te maken en bestanden altijd op een externe harde schijf opslaan.

Geef je wachtwoorden een sterk wachtwoord en sla je bestanden altijd op een externe harde schijf op. Zo ben je beter beschermd tegen hackers.


Typen cloud computing

Public Cloud

Een public cloud die voor iedereen (gedeeltelijk gratis) beschikbaar is. De aanbieder beslist in welke mate hij zijn middelen en aan wie aanbiedt of verhuurt. Het onderhoud van de cloud wordt door de aanbieder uitgevoerd.

Hybride Cloud

In de hybride cloud wordt gebruik gemaakt van zowel de public cloud als de private cloud. Het voordeel hiervan is dat het de privacy waarborgt en dat werknemers of de organisatie toch onderling gegevens en data uit kunnen wisselen.

Private Cloud

De private cloud is bedoeld voor één organisatie, dat zich in het intern of extern datacenter bevindt. Bedrijven kiezen voor een private cloud vanwege privacy en om zijn medewerkers toegang te verlenen tot bepaalde diensten.

top