Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/ronaldv111/domains/ictdienstenonline.nl/public_html/wp-content/themes/converio/functions.php on line 366
Internet abonnement beveiligen: Is online privacy een illusie? - Online diensten | ICT Diensten Online

Internet abonnement beveiligen: Is online privacy een illusie?

Toen Edward Snowden, bekend maakte dat de Amerikaanse overheid op grote schaal gegevens opslaat van internetgebruikers wereldwijd, vreesden veel mensen dat hun online privacy gecomprimeerd was. Eigenlijk is online privacy altijd al een illusie geweest. Je kunt er natuurlijk wel alles aan doen om je internet veilig te houden. Zo kun je een virusscanner gebruiken op je computer of andere antivirussoftware-apps op je telefoon draaien. 

 

Waar komt het internet vandaan?

Veel mensen weten niet waar het internet vandaan komt en wie het heeft ontwikkeld. Het internet zoals men het vandaag de dag kent is ontworpen door het Amerikaanse Online Privacy Ministerie van Defensie. In de jaren ’60, tijdens het hoogtepunt van de koude oorlog, was de Amerikaanse overheid angstvallig op zoek naar een manier om tussen vele verschillende ondergrondse militaire basissen te communiceren. Als er een atoomoorlog was uitgebroken, waren alle telefoonpalen vernietigd en had men geen contact kunnen onderhouden. Na veel onderzoek kwamen wetenschappers met de oplossing, een voorloper van het internet zoals wij het vandaag de dag kennen, ARPANET.

ARPANET staat voor Advanced Research Projects Agency Network. Universiteiten kregen toegang tot het internet en ontwikkelden nieuwe protocols en mogelijkheden. Ook grote bedrijven kregen toegang tot het internet. Het internet begon te groeien en werd toegankelijk voor gewone Amerikaanse burgers. Na enige tijd werd het internet wereldwijd beschikbaar gesteld. Door de opkomst van Microsoft en grafische besturingssystemen zoals Windows 2.0 en later Windows 95, nam het aantal mensen dat het internet gebruikten razendsnel toe.

 

Hoe schenden ze je online privacy?

Volgens verschillende bronnen is de Amerikaanse overheid in staat knooppunten van internet providers af te tappen. Dat betekend dat ze precies weten wie je bent en exact kunnen zien wat je op het internet doet. Volgens andere bronnen werken grote ICT bedrijven mee, in anti-virus programma’s en besturingssystemen wordt code verwerkt waardoor er een achterdeur ontstaat. Het is ook zeer goed mogelijk dat online diensten en zoekmachines allerlei informatie versterken. Als alle drie deze methodes gecombineerd worden, heeft men een uitstekend beeld van wie je bent, wat je online doet en of je een mogelijk gevaar vormt. Door te kiezen voor een VPN of betrouwbaar antivirusprogramma kun je heel veel voorzorgsmaatregelen treffen om je online privacy, veiligheid en gedrag af te schermen. 

 

Online privacy is een illusie?

Het moge duidelijk zijn wie de ontwikkelaar is van het internet, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Nou kan je zelf afvragen, waarom zou het Amerikaanse ministerie van Defensie gratis en voor niets een zo’n fantastisch communicatiemiddel verstrekken aan iedereen ter wereld? Gratis nota bene en geheel open? Waarom? Eigenlijk is er maar een logische verklaring. Het internet is de grootste inlichtingen machine die de mensheid ooit heeft gekend. Een iedere keer als je zoekt, wordt je zoekgedrag opgeslagen en geanalyseerd. Wie ben je, wat zijn je interesses, wat zijn je problemen, met wie ga je om? Je seksualiteit, persoonlijke interesses, je sociale netwerk, alles is door je zoekgedrag te achterhalen. Een iedere keer als je online gaat, werk je mee aan het opbouwen van een steeds persoonlijker wordend dossier. Als je niet mee wilt werken aan een dergelijk dossier, heb je slechts 2 opties. Je gebruikt het internet niet of je benut manieren om anoniem het internet op te gaan. Een VPN, ook wel een Virtueel Particulier Netwerk, is zeker een uitkomst als je om je online privacy geeft.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

top