Zakelijke kosten besparen als startende ondernemer

Als startende ondernemer krijg je te maken met een aantal kosten, vooral als je het groter aan wilt pakken. Denk hierbij aan kosten voor de aanschaf van de computers, mobiele telefoons, auto van de zaak, huur van het bedrijfspand en alle andere abonnementen zoals de hosting voor je website. Al bij al kunnen de maandelijkse vaste lasten behoorlijk hoog oplopen. Daarom is het belangrijk om, als het kan, te besparen op een aantal onderdelen.

Bespaar op de huur

Is de huur van je bedrijfspand de grootste kostenpost? Dan is het verstandig om hier eerst een (tijdelijke) oplossing voor te zoeken. Kijk in dit geval of er een mogelijkheid is om anti-kraak een kantoorruimte te huren. Zo ben je al een heel stuk goedkoper uit. Werk je nauw samen met een bedrijf in de buurt? En hebben zij nog ruimte over in hun kantoor? Kijk dan of er mogelijkheden zijn of jij hier je ook mag vestigen. Zo kunnen jullie samen de kosten van de huur delen.

Schakel apparaten uit

Ook de energierekening is een onderdeel van de vaste lasten. In dit geval heb je zelf ook invloed hoe hoog of laag deze uiteindelijk uitpakt. Bespaar daarom op de kosten door na werktijd alle apparaten uit te schakelen en niet in stand-bymodus te laten staan. Sommige apparaten kan je beter niet uitschakelen, zoals de koelkast. Maar in dit geval is het wel handig om een variant aan te schaffen met energielabel A in plaats van een goedkope en versleten variant met energielabel F.

Welk e-mailadres gebruik jij?

Om optimaal bereikbaar te zijn voor je klanten, moet je niet alleen beschikken over een telefoonnummer maar ook over een e-mailadres. Veel bedrijven gebruiken een domein met hun eigen bedrijfsnaam, echter zijn hier wel kosten aan verbonden. Als je nog niet fulltime aan de slag bent met je onderneming en het staat verder nog in de kinderschoenen, dan is het een optie om eerst het mailadres van je provider te gebruiken, zoals Ziggo of KPN. Het kost je nauwelijks tijd om dit aan te maken en bijvoorbeeld Ziggo webmail instellen op je computer gaat heel eenvoudig. Houd er wel rekening mee dat je regelmatig een back-up maakt van je zakelijke berichten, zodat deze niet zomaar verdwenen zijn als je verandert van provider.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top